Simulacija Gradskog vijeća Mostar

Vijeće mladih Grada Mostara je provelo javni natječaj, nakon kojeg je odabrano 35 mladih, koliko ima vijećnika u mostarskom Gradskom vijeću, te su na simulaciji sjednice Vijeća razgovarali o problemima koje mladi smatraju bitnim, predloživši rješenja za te probleme.

“Problemi se najviše tiču nezaposlenosti mladih, pogotovo visokoobrazovanih mladih, također kulture, obrazovanja, sporta, nedostatka sportske dvorane u Gradu Mostaru”, rekao je uz ostalo brojnim okupljenim novinarskim ekipama predsjednik Vijeća mladih Grada Mostara, Ivo Čarapina koji je ujedno i obavljao funkciju predsjedavajućeg Gradskog vijeća.

Indirektno se osvrnuo i na činjenicu da – prema istraživanjima – najveći broj mladih želi napustiti Bosnu i Hercegovinu. “Mi želimo ostati živjeti u Mostaru, želimo donositi promjene, onakve kakve želimo vidjeti, a ne samo da čekamo ili da odlazimo”, rekao je Čarapina.

Simulacija zasjedanja Gradskog vijeća Mostara, koje je uoči prestanka rada godinama bilo poznato po maratonskim, višemjesečnim zasjedanjima.

Anja Kresojević, predsjedavajuća odbora za kulturu, volonterizam i obrazovanje u simulaciji Gradskog vijeća, smatra da je ta simulacija važna ne samo radi toga da se mladi uključe u raspravu o problemima grada, nego i da ponude prijedloge za koje se nadaju da će ih Gradska uprava prepoznati i nastaviti raditi na njima.

“Svi odbori su, što se tiče nacionalnog ključa, miješani. Nismo se fokusirali na to koliko ima koje nacije, više smo se fokusirali na rješenje problema”, kazala je uz ostalo Anja Kresojević.

“Ovaj projekat pokazuje da mladi imaju inicijativu, da su ambiciozni, da razmišljaju kritički, da žele promjene i da su spremni na njima raditi”, kazala je potpredsjednica simulacije Gradskog vijeća Mostara, Hana Benca.

Mladima se kratko obratio gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić, koji nije mogao prisustvovati skupu zbog, kako je rekao, obaveza na sudu. On je pozvao mlade da kroz raspravu “zamijene” Gradsko vijeće i donesu neke odluke za Mostar kad su u pitanju mladi.

“Mi kao gradska administracija, želimo uvažiti ono oko čega se složite u Gradu Mostaru i sigurno da ćemo vam dati priliku, nakon završenog vašeg rada, da dođete sa vašim prijedlozima, da ih prezentirate na Kolegiju gradonačelnika i na taj način pokušamo kroz administraciju, bar poneki projekat vaš realizirati”, poručio je uz ostalo Bešlić.

29.5.2017.

Projekt

Simulacija Gradskog vijeća Mostar

Održao

VMGM

Što smo radili

Razgovarali o problemima koje mladi smatraju bitnim, predloživši rješenja za te probleme.

Leave a Reply